Kamis, 20 Oktober 2011

Babun pun pandai mencuri

Seekor babun berjaya membuka pintu kereta milik Hendrik Raven dan melarikan beberapa barang.

kejadian tersebut berlaku di pinggir Cape Town, Afrika Selatan dan hanya diperhatikan sahaja oleh tuan punya kereta itu.

buka pintu pelan2...


ambil apa yang patut...(nampak tak babun tu mengendong anaknya)


dan....lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii


Membuat Template Powerpoint dengan Powerpoint (Sebuah Catatan)


Dunia tak bertepi....mungkin itu ungkapan untuk dunia ICT. Bagaimana tidak...dengannya kita bisa mengenal dunia. Dengan ICT kita bisa lebih maju juga tentunya.
Demikian juga sebagai seorang guru. Dunia ICT adalah dunia yang harus dikuasai. Mau tidak mau, suka tidak suka.....kita harus belajar ICT untuk memajukan pendidikan, khususnya pembelajaran kita.
Salah satu pemanfaatan ICT dalam pembelajaran adalah dengan pembuatan Multimedia Pembelajaran Interaktif (MPI) maupun Multimedia Pembelajaran Presentasi (MPP). dengan MPI dan MPP maka siswa tentu akan lebih semangat dan menikmati pembelajaran. siswa juga akan lebih aktif mempelajari kompetensi yang harus dikuasai.
Pengalaman saya membuat MPI selama ini masih mengandalkan software basic dari Powerpoint. Tetapi, agar produk MPI lebih maksimal maka saya pun mengkombinasikan beberapa software, di antaranya adobe photoshop untuk mengolah gambar dan membuat background.
Setelah mengenal pak Mampu (Ketua IGI Jawa Tengah), saya pun mendapat berbagai ilmu baru. Ternyata untuk template/background powerpoint akan lebih mudah dibuat menggunakan powerpoint juga. dari sini saya pun mencoba sedikit demi sedikit.
Ternyata untuk membuat template dengan powerpoint hanya dibutuhkan kemauan, imajinasi, dan keterampilan tangan berlenggak-lenggok di atas slide....
Dan akhirnya.....walau sangat tidak layak ditunjukkan...he...he...di bawah ini template karya saya hasil latihan yang pertama. Mohon dikoreksi ya !




Rabu, 19 Oktober 2011

Motosikal digerak guna taik isk..isk...isk

Sebuah firma tandas di Jepun iaitu Toto telah membangunkan motosikal yang menggunakan najis manusia sebagai sumber kuasa yang boleh bergerak sehingga 80km sejam.

motosikal yang dinamakan toilet Bike Neo itu dicipta bagi membantu mengurangkan asap karbon dioksida sebanyak 6% dalam tempoh enam tahun.

hmmmm ok..masalah asap akan selesai. bagaimana dengan masalah bau. motosikal ini berbau atau tidak???

cuba bayangkan beratus-ratus motosikal berkuasa taik atas jalan raya.....pergghhh semerbak baunya huhuhu

harap-harap ia tidak mengeluarkan baulah ye hehe

motosikal berkenaan juga boleh bercakap dan menulis mesej di udara dengan menggunakan sistem pengimejan cahaya.

Ia kini dipandu uji dalam sesi jelajah sejauh 960km di Jepun dan dijadualkan tiba di Tokyo pada 2 November ini

brader kita kelihatan macho dengan motosikal jambannya huhu

Rabu, 12 Oktober 2011

Ganti Wajah - Pindah Rumah

Alhamdulillah....akhirnya keinginan untuk memiliki domain dot com terkabul juga. Catatan Sang Pengajar yang biasanya di akses di http://agusdwianto.blogspot.com/ sekarang bisa di akses di www.sangpengajar.com . Pemilihan domain sengaja dipilih untuk memudahkan pengunjung dalam mengakses blog ini.
Bukan hanya itu....mengiringi perubahan domain ini, Catatan Sang Pengajar tampil dengan wajah baru. Kental dengan nuansa nasionalisme dengan warna dominan merah-putih dibalut dengan beberapa warna sebagai variasi. Tentunya ini bukanlah akhir dari pembenahan tetapi justru menjadi awal bagi Catatan Sang Pengajar(CSP) menuju perbaikan.

Semoga berbagai perubahan ini menambah kenyamanan pengujung dalam mengakses Catatan Sang Pengajar. Masukan dan kritik untuk perbaikan tentu sangat ditunggu untuk pembenahan blog ini. Terima kasih atas partisipasi sahabat CSP sekalian.

Senin, 03 Oktober 2011

Buaya kaler oren

Ada seekor buaya yang tinggal di Melbourne, Australia sana telah bertukar kaler menjadi oren terang.

perubahan tersebut memeranjatkan pemiliknya Tracey Sandstrom. menurut Tracey, ada kemungkinan paras pH air dalam tangki menyebabkan buaya itu bertukar warna.

oh ya lupa...buaya oren itu bernama Snappy. ala-ala Snoopy gitu huhuhu





tapikan, buaya darat macam-macam kaler ada kan?
hehe


KISI-KISI ULANGAN TENGAH SEMESTER GANJIL 2011/2012 (REVISI)

KISI-KISI ULANGAN TENGAH SEMESTER GANJIL 2011/2012 (REVISI)

Bapak/Ibu yang menghendaki kisi-kisi Ulangan Tengah Semester Ganjil 2011/2012 Edisi Revisi Silahkan download [Klik di sini].

Pingin punya blog seperti ini ? Gampang......caranya [Klik di sini]

Minggu, 02 Oktober 2011

Pengaruh Gaya (bagian 2)

Pengaruh Gaya (bagian 2)

Yuk, asah kemampuan fisika kita kembali. Sebuah bola yang menggelinding menumbuk sebuah dinding sehingga mengalami gerak sebagaimana ditunjukkan oleh animasi di bawah ini. Klik tombol play !


Apa kesimpulan yang bisa diambil dari peristiwa tersebut ?

Pesawat kecil tersangkut pada Roda Ferris Sydney

Sebuah pesawat ringan telah melanggar sebuah roda raksasa Ferris yang sedang bergerak di Festival Old Bar di Taree, kira-kira 250 kilometer dari Sydney, Australia dan nyaris membunuh dua orang kanak-kanak.

Pesawat itu tergantung selama beberapa jam di atas struktur itu sebelum juruterbang dan penumpangnya berjaya diselamatkan. Orang ramai nyata sangat terkejut melihat pesawat Cheetah S200 itu merempuh roda terbabit dan tersangkut di atasnya.

"Sangat mengejutkan," kata Gary Jones yang dua orang anaknya baru sahaja menaiki permainan tersebut. Seorang budak lelaki berusia sembilan tahun dan remaja perempuan berumur 13 tahun berjaya diselamatkan.

Pihak berkuasa keselamatan udara akan menyiasat punca kemalangan itu






macam-macam hal.....mabuk ke apa pilot nih

Top