Jumat, 30 September 2011

Uji Rashid, Rakan-rakan Dipenjara 10 Tahun Cuba Rompak Kapal

Uji Rashid, Rakan-rakan Dipenjara 10 Tahun Cuba Rompak Kapal

JOHOR BAHARU, 30 Sept (Bernama) -- Seorang lelaki Indonesia bernama Uji Rashid dan lima rakannya yang cuba merompak sebuah kapal dagang di perairan Tanjung Piai, Pontian, 19 Sept lepas dihukum penjara 10 tahun dan empat sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini Jumaat.

Uji, 33, Rudiarto, 39; Andagunawan, 27, Edi, 45, Saleh, 45, dan Khairu Fahmi, 25, semuanya berasal dari Dumai, Indonesia, mengaku bersalah cuba melakukan rompakan secara berkumpulan di kapal MT Sky Jupiter pada 12.49 pagi hari berkenaan.

Mereka yang bekerja sebagai buruh dituduh melakukan perbuatan itu pada kedudukan garis lintang satu darjah 15.44 minit Utara dan garis bujur 103 darjah 28.26 minit Timur di dalam perairan Malaysia pada jarak lebih kurang 2.65 batu nautika perairan berkenaan.

Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 397 yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun, denda dan sebatan.

Hakim Mohamad Haldar Abdul Aziz menjatuhkan hukuman itu selepas berpuas hati dengan keterangan pihak pendakwaan dan senarai barang kes.

"Kesalahan yang dilakukan ini adalah berat, oleh itu setiap kamu dijatuhi hukuman 10 tahun berkuatkuasa dari tarikh tangkapan dan empat kali sebatan," katanya.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Mirza Muhamad, manakala kesemua tertuduh tidak diwakili peguam.


http://bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=616879

Kamis, 29 September 2011

Mesej tersembunyi

hanya perlu lipat-lipat secara lintang-pukang maka muncullah mesej tersembunyi di wang kertas Amerika nih..

boleh terfikir pulak diorang ni yer huhuhu

moh kita tengok...

united we stand


trust no one


the kids are alright


the heat is on


the end is near


the american idol


holy shit


ahahaha tu dia wehh....

apa kata cuba lipat2 duit kertas ringgit kita
agak2 ada muncul tak mesej2 tersembunyi camtu

cer lipat tengok huhuhu


Rabu, 28 September 2011

Siti Nurhaliza - All Your Love

All Your Love....album terbaru dari Siti Nurhaliza

satu perkembangan yang baik dari Siti yang berani mengeluarkan album inggeris walaupun ada
yang memprtikaikan kemampuannya.


“Lagu Melayu menjadi ‘makanan’ saya. Berilah apa pun saya dapat melakukannya.
Tetapi album ini sama sekali berbeza. Bukan saja dari sudut bahasa tetapi melodinya dan imej ditampilkan. Semua baru dan berbeza. Jika saya tidak melakukannya saya tidak akan tahu kemampuan diri.

jika dia tidak menghasilkan album Inggeris sekarang, dia tidak tahu kemampuannya. kata Siti lg


bagus Siti..pedulikan apa orang nak kata

moh layan lagu falling in love


Sedapnya batu-bata

TERRY HAUTE: Seorang kanak-kanak mempunyai selera makan yang ganjil sehingga pernah memakan seluruh mentol lampu dan mengunyah bata seperti mengunyah biskut.

Natalie Hayhurst sentiasa terdedah kepada meracun dirinya sendiri kerana menghidap penyakit yang membuatkan dia berselera terhadap objek yang tidak boleh dimakan.

Seleranya begitu teruk sehinggakan kanak-kanak berusia tiga tahun itu hampir mati selepas memakan mentol lampu yang dicabutnya di bilik tidurnya.

Makanan kegemarannya ialah batu dan kayu. Dia pernah memakan hampir sebiji bata seolah-olah seperti memakan biskut coklat

Ibunya, Colleen, 31 berkata, setiap hari dia terpaksa berusaha melarang anaknya memakan sesuatu yang boleh menyebabkan dia mati.

Colleen berkata: “Dia tidak mencuba makan kaca begitu banyak kerana ia mencederakannya. Tetapi dia akan cuba makan batu dan kayu yang ditemuinya di taman.

“Dia boleh makan bata seperti orang biasa makan biskut coklat. Dia sedar benda tu tidak bagus untuknya. Tetapi keinginan itu begitu tinggi bagi seorang kanak-kanak untuk menanganinya.”

Natalie menghidap Pica, sejenis penyakit yang membuka selera penghidapnya terhadap bahan yang tidak berzat.

Colleen, dari Terre Haute, Indiana, Amerika Syarikat menceritakan bagaimana penyakit itu hampir menyebabkan dia mati.

“Saya menidurkan Natty sebelum pergi ke dapur untuk membasuh. Tiba-tiba dia masuk dan memegang seutas wayar kecil. Mulutnya berdarah dan saya tahu apa yang terjadi.

“Dia makan mentol lampu, semua sekali kecuali wayar itu. Saya serta-merta membawanya ke pusat perubatan.

“Saya begitu cemas,. Mujur dia tidak apa-apa,” katanya.

Sejak kejadian itu, Natalie sentiasa diperhatikan oleh Collen, suaminya, David, dan anak lelaki mereka, Andrew.

Colleen, pengurus pejabat berkata: “Natalie tidak menunjukkan keganjilan setiap hari.

“Ada ketika, dia hanya sekali-sekala cuba memakan sesuatu yang berbahaya. Tetapi pada masa lain, dia sentiasa berkeinginan untuk memakan benda itu.

“Yang paling membimbangkan ialah mungkin satu hari kelak dia memakan sesuatu yang beracun dan kami tidak sempat untuk bertindak menyelamatkannya.”


Selasa, 27 September 2011

wordless wednesday # 3




Minggu, 25 September 2011

Gaun pengantin terpanjang

Seorang wanita Itali Elena De Angelis memakai gaun sepanjang 3 kilometer di hari pernikahannya.

perjalannannya dari rumah ke gereja diraikan oleh seluruh warga Casal di Princice dengan sama-sama mengangkat gaun tersebut.

bagi pencipta gaun itu Gianni Molaro beliau berharap gaun pengantin itu dicatatkan dalam Guinness Book of World Records.


dah macam ular dah rupanya

Jumat, 23 September 2011

Pengaruh Gaya (bagian 1)

Pengaruh Gaya (bagian 1)

Yuk, asah kemampuan fisika kita. Sebuah mobil-mobilan semula diam dikenai gaya sebagaimana ditunjukkan pada animasi di bawah ini. Silahkan klik Tombol play !


Dari percobaan tersebut, apakah kesimpulan yang dapat kamu ambil ?
Wake me up when September ends

Wake me up when September ends

as my memory rests,
but never forgets what I lost.
wake me up,
when September ends









-greenday

Hugh Jackman tetap Wolverine

minat dengan X-Men? tak kiralah sama ada komik atau movienya. aku salah seorang peminatnya dan salah satu watak yang diminati adalah Wolverine.

telah empat filem X-men diterbitkan dengan actor hugh jackman membawakan watak Wolverine bagi empat siri filem tersebut. Pihak 20th Century Fox dijangkakan akan memulakan penggambaran sekuel X-men origins: Wolverine tidak lama lagi.

namun, ada perkhabaran yang mengatakan bahawa Jackman tidak akan kembali memegang watak tersebut lantaran kesibukannya.

tetapi, bagi Jackman, dia menafikan perkara tersebut dan memberitahu filem sekuel itu tetap akan dijalankan walaupun pengarahnya, Darren Aronofsky sudah menarik diri.

"Semuanya masih lagi berjalan dengan baik dan skripnya juga sudah hampir siap. Kalau ditanya kepada saya, memang saya tetap mahukan Aronofsky mengarahkan filem ini.

"Memandangkan dia sibuk dengan projek lain, maka mahu atau tidak filem sekuel ini akan tetap diteruskan dan penggambarannya dijangka pada penghujung tahun ini atau awal tahun depan.

"Apa yang boleh saya katakan, projek filem sekuel yang menggunakan judul sementara The Wolverine ini hanya akan dijalankan selepas saya menamatkan penggambaran filem terbaru saya, Les Miserables," kata Jackman dalam satu temu bual baru-baru ini

Kamis, 22 September 2011

Liverpool FC dan MUFC...siapa lebih hebat?

Liverpool FC dan MUFC...siapa lebih hebat?

moh kita tengok rekod2 kejuaraan dua kelab terhebat liga Perdana Inggeris nih


-DOMESTIC-

Football League First Division (English football champions)/First Division (until 1992) and Premier League:

Liverpool FC: 18 kejuaraan
(1900–01, 1905–06, 1921–22, 1922–23, 1946–47, 1963–64, 1965–66, 1972–73, 1975–76, 1976–77, 1978–79, 1979–80, 1981–82, 1982–83, 1983–84, 1985–86, 1987–88, 1989–90)

MU FC: 19 kejuaraan
(1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11)


FA Cup

Liverpool FC: 7
(1965, 1974, 1986, 1989, 1992, 2001, 2006)

MU FC: 11
(1908–09, 1947–48, 1962–63, 1976–77, 1982–83, 1984–85, 1989–90, 1993–94, 1995–96, 1998–99, 2003–04)


League Cup:

Liverpool FC: 7
(1981, 1982, 1983, 1984, 1995, 2001, 2003)


MU FC: 4
(1991–92, 2005–06, 2008–09, 2009–10)



FA Charity Shield/FA Community Shield

Liverpool FC: 15
(1964*, 19658*, 1966, 1974, 1976, 1977*, 1979, 1980, 1982, 1986*, 1988, 1989, 1990*, 2001, 2006 (* shared))

MU FC: 18
(1908, 1911, 1952, 1956, 1957, 1965*, 1967*, 1977*, 1983, 1990*, 1993, 1994, 1996, 1997, 2003, 2007, 2008, 2010 (* shared))



-EUROPEAN-

European Cup/UEFA Champions League

Liverpool FC: 5
(1977, 1978, 1981, 1984, 2005)


MU FC: 3
(1967–68, 1998–99, 2007–08)


UEFA Cup

Liverpool FC: 3 (1973, 1976, 2001)

MU FC: - (telur ayam)


musim 2011/12 kedua-dua pasukan akan bertarung pada

Saturday 15th October 2011
Liverpool v Manchester United 12:45 Anfield


Saturday 11th February 2012
Manchester United v Liverpool 15:00 Old Trafford



agak berat utk mengakui...tapi terpaksa..MUFC lebih banyak kejuaraan dari LFC di kejohanan peringkat domestik.

tapi

LFC tetap boleh berbangga kerana masih mengatasi musuh ketatnya itu dlm UEFA Champions League...tahniahhhh

musim 2011/12 Reds masih dalam pembinaan dan tidak mustahil akan berada dalam kelompok big four seperti yg disasarkan.

~YNWA~

Rabu, 21 September 2011

moh kita makan belalang

belalang berpotensi besar untuk dikomersialkan sebagai salah satu makanan eksotik di negara ini kerana kelazatannya.

Seorang peniaga bekalan makanan harian di Pasar Besar Pasir Puteh, Kelantan Bidah Abdullah, 59, berkata, belalang padi memiliki keistimewaan tersendiri dan menjadi antara pilihan wajib peniaga untuk diniagakan menjelang Ogos sehingga Oktober setiap tahun kerana permintaan yang tinggi.

Selain digoreng, belalang padi juga dikatakan lebih enak jika dimasak kerutuk dan dinikmati bersama nasi.

yummyyyyyy sedap tuuuuu

camane?? sanggup makan tak??....

seumur hidup aku baru sekali je aku makan belalang. itu pun tak habis sekor huhuhuuu


nampak sedap je kan belalang goreng nih ahaks


semua gambar dicilok dari lebai google


http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0922&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_11.htm

Gaya

PENGERTIAN GAYA

Kalau kita naik bis dengan berdiri kita harus berpegangan dengan tujuan agar badan kita tidak terpental ke depan jika bis direm mendadak. Apa yang menyebabkan badan kita terpental ke depan ketika bis direm mendadak.

Ketika kita menarik atau mendorong benda maka kita dikatakan melakukan gaya terhadap benda. Jadi, gaya adalah besaran fisika berupa tarikan atau dorongan. Gaya termasuk besaran vektor karena selain memiliki nilai juga memiliki arah.
Suatu gaya dapat digambarkan dengan diagram vektor berupa anak panah. Titik O disebut titik pangkal dan titik A disebut titik ujung. Panjang OA menyatakan nilai gaya dan arah panah menyatakan arah gaya.

Contoh:
Gaya F1 sebesar 3 N ke kanan dapat digambarkan anak panah yang panjangnya 3 cm dengan arah ke kanan.

Gaya F2 sebesar 4 N ke kiri dapat digambarkan anak panah yang panjangnya 4 cm dengan arah ke kiri.
Satuan gaya menurut satuan SI adalah newton (N) satuan yang lain adalah dyne.
1 N = 105 dyne
Gaya dapat diukur dengan neraca pegas.

RESULTAN GAYA

Hasil perpaduan dua gaya atau lebih dalam satu garis kerja akan menghasilkan satu gaya pengganti yang disebut resultan gaya.
Jika gaya F1 dan F2 searah, maka resultannya adalah jumlah kedua gaya itu
R = F1 + F2

Jika gaya F1 dan F2 berlawanan arah, F1 > F2 maka
resultannya adalah selisih kedua gaya itu dan arahnya sesuai dengan gaya yang lebih besar
R = F1 - F2
F1 = gaya pertama (N)
F2 = gaya kedua (N)
R = resultan gaya (N)

GAYA GESEKAN

Gaya gesekan adalah gaya yang timbul akibat persentuhan langsung antara dua permukaan benda, arah gaya gesekan berlawanan dengan kecenderungan arah gerak benda. Besarnya gaya gesekan ditentukan oleh kehalusan atau kekasaran permukaan benda yang bersentuhan.
Balok kayu yang ditarik di atas triplek akan timbul gaya gesek yang
lebih besar dari pada di atas kaca, karena triplek lebih kasar dari kaca

Contoh gaya gesekan yang menguntungkan
1. Gaya gesekan pada rem dapat memperlambat laju kendaraan
2. Gaya gesekan pada alas sepatu dengan jalan, jika jalan licin orang yang berjalan bisa
tergelincir
Contoh gaya gesekan yang merugikan:
1. Gaya gesekan antara udara dengan mobil dapat menghambat gerak mobil.
2. Adanya gaya gesekan pada roda dan porosnya, sehingga dapat mengakibatkan aus

BERAT BENDA

Benda menarik benda lain karena benda memiliki massa, gaya tarik antara dua benda yang memiliki massa disebut gaya gravitasi atau gaya berat.
Massa benda di setiap tempat besarnya sama, tetapi berat benda dipengaruhi oleh percepatan gravitasi.

Massa benda dapat diukur dengan neraca, sedangkan berat benda dapat diukur dengan neraca pegas atau dinamometer.

Perbandingan berat dan massa sebuah benda di suatu tempat selalu tetap. Perbandingan berat dan massa benda ini disebut percepatan gravitasi. Percepatan gravitasi di bumi rata-rata 9,8 N/kg. Percepatan gravitasi di bulan 1,6 N/kg.

Hubungan antara berat benda, massa benda dan percepatan gravitasi secara matematis dapat dituliskan:
m = massa benda (kg)
w = berat benda (N) atau
g = percepatan gravitasi (N/kg) atau (m/s2)

Contoh Soal:

Percepatan gravitasi di bulan adalah seperenam kali percepatan gravitasi di bumi. Percepatan gravitasi di bumi 10 N/kg, seorang altet angkat besi mampu mengangkat beban yang massanya 180 kg. Berapa massa beban yang mampu diangkat jika dilakukan di bulan ?


Penyelesaian:

Diketahui : g = 10 N/kg
g’ = 1/6 x 10 N/kg
m = 180 kg

Ditanyakan : m’ = …… ?

Jawab : Berat beban di bumi

w = m . g
w = 180 kg . 10 N/kg
w = 1800 N

Berat beban yang mampu diangkat di bulan sama dengan di bumi yaitu 1800 N

w’ = w
m’.g’ = 1800 N
m’.g’ = 1800 N
m’.10/6 N/kg’ = 1800 N
m’ = 1800 N x 6/10 kg/N
m’ = 1080 kg

Jadi beban yang mampu diangkat di bulan adalah 1080 kg.

Selasa, 20 September 2011

wordless wednesday # 2

skandal cantik gua hehehee



wordless wednesday # 4

Nak pindah sini.........



p/s: MG blog ko mana??

Senin, 19 September 2011

bergambar dalam tandas

Terdapat trend terbaharu dalam kalangan pengguna rangkaian sosial seperti Facebook iaitu bergambar dengan kepala berada dalam mangkuk tandas

Pengguna-pengguna rangkaian sosial itu yang terdiri daripada lelaki dan wanita juga melakukan aksi seperti meniarap di dalam tandas.

Ia merupakan trend terbaharu selepas bergambar dalam keadaan meniarap di pelbagai lokasi, bertenggek seperti burung hantu dan berdiri dalam keadaan terbalik seperti kelawar







try buat camtu kt tandas awam di malaysia nih kalau nak muntah hijau huhuh

Catatan Sang Pengajar Peringkat 4 Blog Guru Jawa Tengah

Setelah ditunggu-tunggu akhirnya rasa penasaran para peserta lomba blog guru terobati. Senin (19/9) selepas jam 08.00 WIB pengumuman peringkat lomba blog guru jenjang Pendidikan Dasar Jawa Tengah mulai bisa di akses di http://118.98.217.140/ .

Alhamdulillah, blog Catatan Sang Pengajar (CSP) kembali menduduki peringkat 4 sebagaimana saat lomba Multimedia Pembelajaran Interaktif(MPI) beberapa waktu yang lalu. Peserta yang berhasil menjadi juara lomba blog guru jenjang Pendidikan Dasar ini adalah :

  1. Belajar IPA Online 
  2. Sains Al Qur'an Learning
  3. Mr. Mung dot com

Walau kembali belum menjadi pemenang tetapi sudah banyak manfaat yang diperoleh dengan menjadi nominator pemenang lomba blog ini. Ke depan semoga kemenangan demi kemenangan tak lagi tertunda.
Optimis...dengan berbagai masukan dan arahan dari dewan juri blog CSP akan menjadi blog pendidikan yang di idolakan. Semoga Yang Maha Kuasa memudahkan sehingga blog CSP semakin menebar kemanfaatan untuk dunia pendidkan Indonesia.

Minggu, 18 September 2011

besarnya ular

Seorang pengembara, Niall McCann berjaya menangkap seekor ular sawa gergasi sepanjang 5.48 meter dan seberat 100 kilogram di sebuah hutan di Guyana, lapor sebuah akhbar semalam.

McCann yang merupakan seorang ahli biologi dari Cardiff, Britain yang berusia 29 tahun menemui ular tersebut di tebing Sungai Rewa.

Dia menangkap ular tersebut bersama sekumpulan pasukannya yang terdiri daripada penduduk tempatan





errr aku takut ngan ular tak kiralah besar atau kecik
tapi kalau terserempak dengan ular yg gedabak camtu memang
lari laju-lajulah....seram woooo huhuhu

Sabtu, 17 September 2011

Pesawat pejuang WWII terhempas

Sekurang-kurangnya dua orang terbunuh dan 54 yang lain cedera apabila sebuah pesawat lama terhempas berhampiran penonton yang menyaksikan satu pertunjukan udara di negeri Nevada, Amerika Syarikat (AS) semalam.

Seramai 12 orang mangsa dilaporkan berada dalam keadaan kritikal selepas pesawat pejuang P-51 Mustang yang digunakan dalam Perang Dunia Kedua itu terhempas dalam keadaan menegak berhampiran satu tempat duduk grandstand yang dipenuhi oleh orang ramai. Ia dikendalikan oleh juruterbang veteran berusia 74 tahun, Jimmy Leeward.

"Kami amat berdukacita atas tragedi ini," kata ketua Persatuan Perlumbaan Udara Reno, Mike Houghton. Dia enggan memberi komen tentang berapa ramai yang terkorban.

Video amatur yang dirakam di tempat kejadian menunjukkan orang ramai terkejut dan sangat takut apabila melihat pesawat tersebut menjunam ke tanah.

Mike Draper dari Persatuan Perlumbaan Udara Reno menyatakan bahawa pesawat itu baru memasuki pusingan pertama apabila Leeward membuat panggilan kecemasan.

"Kami tidak tahu kenapa ia terhempas. Dia kemudian keluar daripada perlumbaan sebelum terbunuh apabila pesawat yang dipandunya itu terhempas," kata Draper.

Houghton menolak dakwaan tahap kesihatan Leeward mungkin menjadi punca nahas.

"Semua rekod kesihatannya dikemas kini. Jimmy seorang juruterbang yang mahir dan berpengalaman. Dia menyertai acara ini sejak tahun 1975," tegas Houghton. - AFP









kedeboooommmMMmmm

hancur semuanya

Jumat, 16 September 2011

Semangat Baru dari Lomba Blog Guru BPTIKP Jawa Tengah 2011

Ikut lomba, siapa takut? Mungkin itu salah satu komentar pertama begitu mendengar info adanya lomba blog guru BPTIKP Jawa Tengah. Seperti kita ketahui Dinas Pendidikan Povinsi Jawa Tengah melalui BPTIKP pada tahun 2011 ini mengadakan sederet lomba yang bertajuk Lomba Multimedia Pembelajaran Interaktif(MPI), Lomba Blog Guru dan Lomba Blog/Web Sekolah.

Setelah blog Catatan Sang Pengajar(CSP) masuk dalam 35 nominator dari 93 peserta Lomba Blog Guru Jenjang Dikdas (SD dan SMP) kembali saya bersiap untuk hasil yang terbaik. Jika melihat blog para nominator saya “tahu diri” kalau blog CSP masih belum layak untuk mendapat predikat yang terbaik. Tetapi, dari sinilah saya merasa bahwa inilah kesempatan  blog CSP untuk belajar dari para blogger pendidikan yang lain.
Harapan untuk belajar dari keunggulan blogger lain itu surut ketika mengetahui mekanisme lomba blog guru ini. Beda dengan saat mengikuti lomba MPI bulan Agustus lalu, presentasi dan wawancara lomba blog guru ini digelar tertutup. Artinya, setiap nominator secara pribadi berhadapan dengan dewan juri tidak dihadapkan pada nominator lainnya. Sehingga kesempatan untuk mengetahui kelebihan, kelemahan, tips dan trik nominator lainnya semakin tertutup.
Kesempatan belajar itu akhirnya datang dari dewan juri yang memberikan masukan-masukan untuk perbaikan blog ke depannya. Kini hanya menunggu kabar baik dari pengumuman pemenang blog, "kemenangan atau kemenangan yang tertunda”. Doakan yang terbaik, ya…..

Semoga sedikit yang bisa diperbuat oleh blog CSP bisa bermanfaat besar untuk pendidikan negeri ini.



~ Dari kamar Hotel Tugu Indah Semarang menjelang penutupan~

cuba try test

cuba try test

cuba klik link kat bawah ni......


http://mrdoob.com/projects/chromeexperiments/google_gravity/




tengok apa yg terjadi...

Kamis, 15 September 2011

Dua Tahun Catatan Sang Pengajar

Tanggal 16 Setember 2011 ini genap dua tahun usia Blog Catatan Sang Pengajar(CSP). Blog yang mulai diluncurkan 16 September 2009 ini telah banyak memberikan kemanfaatan bagi dunia pendidikan negeri ini. Terbukti blog CSP telah dikunjungi oleh lebih dari 9100 pengunjung dan di akses lebih dari 12.700 kali.

Blog CSP ini diluncurkan di Hotel Patra Semarang ketika saya mengikuti Pelatihan Guru Pemandu BERMUTU MGMP. Terinspirasi dari blog Catatan Sang Iswara milik pak Slamet Trihartanto (widya Iswara LPMP Jawa Tengah) blog CSP hendak mencatat perjalanan seorang pengajar di daerah pesisir pantai selatan kabupaten Wonogiri.
Blog CSP lahir untuk menjadi salah satu bagian dari solusi permasalahan yang sangat kompleks di negeri ini. Dengan mengusung tema nasionalisme dan pendidikan karakter blog CSP ingin memberikan kemafaatan bagi negeri ini.
Blog CSP banyak diakses oleh siswa dan guru karena memuat perangkat pembelajaran maupun materi pembelajaran yang di design dalam MPI(Mutimedia Pembelajaran Interaktif). Karya MPI ini berupa media pembelajaran dari powerpoint yang di convert ke flash kemudian di posting ke blog.
Berbagai tanggapan muncul dan tertulis di buu tamu maupun kotak komentar yang tersedia. Sengaja disediakan kotak komentar facebook mengingat situs jejaring sosial ini paling banyak diminati para siswa dan guru.
Semoga di usia yang genap dua tahun ini Blog CSP bisa semakin membawa kemanfaatan bagi negeri ini. Sesuai seruan blog CSP "Buatlah negeri ini selalu tersenyum".

Pendidikan Karakter Tidak Masuk Pelajaran Khusus

Dirjen Pendidikan Dasar dan Menengah Kementerian Pendidikan Nasional Prof Dr Baedowi mengatakan pelaksanaan pendidikan karakter di sekolah yang dimulai tahun ajaran baru tidak masuk pelajaran khusus.

"Pendidikan karakter itu tidak berdiri sendiri dalam satu mata pelajaran khusus, tetapi digabungkan dengan mata pelajaran yang relevan," katanya usai menjadi inspektur upacara mewakili Mendiknas Muhammad Nuh pada pencanangan pendidikan berkarakter, di lapangan Kota Barat Solo, Senin.


Ia mengatakan, pendidikan karakter kepada anak didik yang disampaikan para guru itu tidak harus dengan mata pelajaran khusus atau tersendiri, tetapi bisa digabungkan dengan mata pelajaran lainnya.

"Misalnya, untuk membentuk moral anak yang baik, dalam pelaksanaan pendidikannya bisa digabungan dengan mata pelajaran agama, sedangkan menciptakan anak yang sehat dan sportif bisa disampaikan lewat mata pelajaran olahraga dan lain-lain," katanya.

Melalui metode pendidikan seperti itu diharapkan anak setelah lulus sekolah memiliki karakter yang baik. Anak mampu mandiri, kreatif dan tidak cengeng, jujur.

Menyinggung target program tersebut, Baedhowi mengatakan ini merupakan pendidikan moral, kalau bisa lebih cepat akan lebih baik.

"Melaksanakan pendidikan moral itu tidak seperti membalikkan telapak tangan dan perlu waktu, tetapi jika dapat lebih cepat, itu yang kami harapkan," katanya.

Mendiknas Muhammad Nuh dalam sambutan tertulis yang dibacakan Baedowi mengatakan pendidikan karakter ini penting dan diharapkan mulai tahun ajaran baru sekarang dapat terlaksana dengan baik.

Hadir dalam upacara pencanangan pendidikan berkarakter tersebut antara lain Wakil Wali Kota Surakarta Fx Hadi Rudyatmo, Ketua DPRD YF Sukasno, Kepala Dinas Pendidikan dan Olahraga Rahmad Sutomo dan sejumlah pejabat lainnya. 



Sumber : http://www.antaranews.com/berita/267807/dirjen-pendidikan-karakter-tidak-masuk-pelajaran-khusus

Top